A kaliforniai Salinas völgyben – amelyet gyakran „Amerika salátástálja” néven említenek – a saláta, brokkoli és karfiol földeken nagy narancssárga gépek járják monoton útjukat.
A gépek egy San Franciscói startuphoz, a FramWise-hoz tartoznak. A cég nem kisebb célt tűzött ki, mint hogy a robotikát és mesterséges intelligenciát a fenntartható mezőgazdaság szolgálatába állítsa úgy, hogy az így termelt növények egészségesebbek és ízletesebbek legyenek.
A robotok jelenleg gyomlálásra vannak optimalizálva, azonban a jövőbeli tervek ennél komolyabbak. „Célunk az, hogy egyetemes gazdálkodási platformmá váljunk” – mondja Sébastien Boyer társalapító és vezérigazgató. „Nagyon sok minden feladatot szeretnénk automatizálni a vetéstől a betakarításig.”
A robotok hatalmas mennyiségű adatot gyűjtnek, beleértve a növények részletes képeit és az egészségüket befolyásoló paramétereket, például hőmérsékletet, páratartalmat és a talaj állapotát. A gyűjtött adatok feldolgozása után a gépi tanulás segítségével külön-külön azonosítják az egyes növényeket, meghatározzák aktuális állapotát (például virágzik-e) és ennek megfelelően gondozzák. Ezeknek az mesterséges intelligenciával felszerelt robotoknak köszönhetően minden növény a maximális „figyelmet ” megkapja, annak érdekében, hogy a lehető legjobb növény legyen.
Az érzékelők által a növényről készített képeket és egyéb releváns adatokat a fedélzeti számítógépeken valamint felhőszerveren tárolják. A döntéshozatali folyamatban tanulási algoritmusok elemzik az adatokat. Létezik egy algoritmus, amely az adatok alapján a növények felismerését szolgálja és GPS és más helyadatokkal pontosan azonosítja az egyes növényeket. Egy másik algoritmust használnak annak eldöntésére, hogy egy növény mondjuk salátafej vagy gyom. Az utolsó lépés az a fizikai művelet, amelyet a gépek a növényeken hajtanak végre – például a gyomláló eszköz használata.
A robotok kevesebb, mint egy másodperc alatt hajtják végre a fenti három lépést. Valójában a robotok olyan sebességgel haladhatnak át az adott területen, amelyre az emberek gyakorlatilag képtelenek.
Sébastien Boyer biztos abban, hogy a farmok egy nap robotokkal tele lesznek, és a legjobb brokkoli fogják termeszteni, amit valaha kóstoltunk.